25 Şubat 2017 Cumartesi

PİŞİ

pişi
Bana göre yaza en çok yakışan hamur işi pişidir. Nedenini bilmiyorum, sanırım çocukluk hatıralarından.  Pişi varsa yanında domates soslu kızartma ve beyaz peynir varsa başka hiç birşey gerekmez. Her öğün yiyebilirim.
Pişi mayalı hamurdan oluyor, hamur kızartması ya da puf böreği denilen lezzetler ise kabartma tozuyla ya da karbonatla oluyor.  Yörelere göre değişen bir tarif, söylenen isim farklı olabiliyor.  Hamur kızartması tarifini daha sonraki yazılarda veririm. Pişiyi şöyle yapıyorum;
Hazırlık Süresi: 35 Dak.
Pişirme Süresi: 10 Dak.
Toplam Süre: 45 Dak.

Malzemeler:

  • 2-3 su bardağı Un
  • 1,5 çay bardağı Ilık Su
  • 1 tatlı kaşığı Şeker
  • 1 çay kaşığı Tuz
  • 1/4 paket Yaş Maya
  • Kızartmak İçin Sıvı Yağ

Hazırlanışı:

1- 2 su bardağı unu ve tuzu bir kaba koyun. Ilık suyun içinde maya ve şekeri eritin. Unun içine ekleyin ve elinizle yavaş yavaş yoğurun. Eğer ununuz az gelirse az az ekleyin ve ele yapışmayan yumşak bir hamur elde edin.
2- Üstünü nemli bir bezle örtüp sıcak bir ortamda 30 dakika bekletin.
3- Eğer hamuru kendiniz hazırlamak istemezseniz ekmek fırınından ekmek hamuru alabilirsiniz.
4- Sıvı yağınızı kızartma tavanıza alın. Kızdırın.
5- Hamurdan mandalina büyüklüğünde hamurlar alıp bastırın, inceltin ve ortasına delikler açın. Hamuru kızgın yağa bırakın. Kabaracaktır. İki yüzünü kızarana kadar pişirin. Kağıt havlu serili bir tabağa alın. Yağını bıraktıktan sonra servis tabağına alıp sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder