31 Ağustos 2015 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI BÖRÜLCE YEMEĞİ

börülce
Malzemeler
  • Yarım kg. Taze börülce
  • 2 adet iri domates
  • 1 büyük kuru soğan
  • 3 iri diş sarımsak
  • 1 silme tatlı kaşığı şeker
  • Tuz ve zeytinyağı
börülce yapımı
Börülce yemeği nasıl pişirilir?
  • Tencereye sırasıyla küp doğranmış soğan ve domateslerden birini, yıkanıp iri doğranmış börülceleri, kalan domatesi ve irice doğranmış sarımsakları döşeyin.
  • Üzerine tuz, şeker ve zeytinyağını gezdirip kapağını kapatın. Hiç su ilave etmeden kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Börülceler yumuşayınca altını kapatıp en az yarım saat kadar dinlendirin.
  • Afiyet şifa olsun.
10620544_836874433024462_5458631588062011782_n
Bu börülce cinsi 75 cm e kadar uzayabiliyor. Benim aldıklarımdan en uzunu 46 cm. idi.
Börülcenin faydaları nelerdir?
Börülce protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, niasin gibi besin değerleri ihtiva etmektedir. Börülcenin içerdiği bu besin maddeleri sağlık açısından son derece büyük yararlar sağlamaktadır.
Börülce yüksek oranda lif içermekte olduğundan kolesterol üzerinde olumlu değişimler yaratmaktadır. Yüksek lif oranına sahip olan börülce kandaki insülin seviyesinde de olumlu bir etki göstermektedir. Ve yine bu yüksek oranda ki lif özelliği ile kabızlık sorununa da engel olmaktadır.
Demir ve potasyum açısından da zengin olan börülce mutlaka diyet menüsünde yer alması gereken bir gıdadır. börülce diyete zenginlik ve çeşitlilik katar, daha sağlıklı kilo verilmesine yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder