29 Ağustos 2015 Cumartesi

ALT ÜST BÖREĞİ

börek
Son zamanlarda yaptığım en güzel ve en kolay börek tarifi.  Yapımı hem kolay, hem zevkli. Bu böreği mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Soğuyunca da gevrekliğini kaybetmeyen çok özel bir börek. Normalde böyle kömbe tarzı böreklerin hamuruna maya, soda, kabartma tozu eklenmez ama ben hamura maden sodası ekledim. İç malzemesini peynirli, patatesli yapabilirsiniz.
ALT ÜST BÖREĞİ (33 x 33 cm. ebatlarında fırın tepsisi için)
Malzemeler
  • 1 su bardağı maden suyu
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 4 buçuk su bardağı un
Hamurun arasına sürmek için
  • 250 gr. tereyağı (eritildikten sonra 2 yemek kaşığı üstü için ayrılacak)
İç malzemeleri
  • 300 gr. kıyma
  • 2 büyük kuru soğan
  • Yarım küçük demet maydanoz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
  • Tuz, zeytinyağı
Üzeri için
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 50 gr. tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı susam
  • 1 tatlı kaşığı çörekotu
börek yapımı 1
Alt Üst Böreği Nasıl Yapılır?
  • Öncelikle kıymayı çok az zeytinyağıyla kavurun. Üzerine küçük doğranmış soğanı ilave edip, soğan yumuşayana kadar kavurun. Son olarak baharatları ve tuzu atın. İnce doğranmış maydanozu da ekleyip altını kapatın.
  • Hamur malzemeleriyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. (Robotta yoğuruyorum)
  • Hamuru en 20 dakika dinlendirip, yeniden 5 dakika kadar yoğurun. 2. yoğurma çok önemli! hamur bu şekilde daha pürüzsüz oluyor ve daha çok kabarıyor.
börek yapımı2
  • Hamuru ikiye bölüp bezeleri yuvarlayın ve 10 dakika daha dinlendirin.
  • Yağı eritip biraz bekletin. Su gibi erimiş olmamalı. Biraz daha kıvamlı halde olmalı ki daha bol sürülebilsin ve rulo yaparken yağ dışarı çıkmasın.
  • İlk bezeyin alt ve üstünü hafif unlayarak, önce merdaneyle, daha sonra oklavayla normal bir yufka büyüklüğünde açın.
  • Üzerine yağdan bolca sürün. 2-3 dakika bekleyin ki yağ hafif donar gibi olsun. Bir ucundan başlayıp hamuru rulo şeklinde sarın.
  • Daha sonra kendi etrafında dolayın. Kalan ucu alta saklayın. Bu hamuru kenara alıp üzerini örtün.
  • 2. bezeye de aynı işlemi uygulayın.
  • İlk bezeyi yine alt ve üstünü hafifçe unlayarak tepsinizin büyüklüğüne göre açın. Hafifçe yağladığınız tepsiye açtığınız hamuru serin. Kenarlarını hafifçe yükseltin.tepside börek
  • Üzerine soğumuş olan iç malzemesini yayın.
  • Diğer hamuru da aynı  şekilde açıp iç malzemesinin üzerine yayın. Kenarlarını bastırın.
  • Erimiş tereyağı, yoğurt, susam ve çörekotunu bir kapta karıştırıp böreğin üzerine sürün. Çatalla önce kenarlara, daha sonra orta kısmı dilimler gibi bastırarak şekiller verin. Çatalla böreğe ara ara batırıp delikle açın ki, orta kısım çok fazla kabarmasın.
  • 190 derecelik ısıya ayarlanmış fırında böreğin üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Yarım saat dinlendirip dilimleyerek servis edin.
  • Afiyet  şifa olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder