Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı köftelik bulgur
- 2 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 büyük kuru soğan
- 1 adet limon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 veya yarım demet maydanoz
- 8-9 adet yeşil soğan
Kırmızı mercimeği ayıklayın, yıkayıp. süzün ve
2 su bardağı su ile 15-20 dakika kısık ateşte pişirin. Mercimek pişerken, kuru
soğanı çok küçük doğrayın. Maydanozun saplarını ayıklayıp, yapraklarını yıkayın
ve iyice süzülmesini sağlayın. İncecik doğrayın. Yeşil soğanı da dış kabuklarını
ayıkladıktan sonra bol suda yıkayıp süzülmeye bırakın. Çok küçük doğrayın.
Limonun suyunu sıkın. Pişen kırmızı mercimeğe bulguru ilave edin ve bir iki kere
karıştırdıktan sonra kapağını kapatarak demlenip suyunu çekmesini sağlayın. 10
dakika yeterlidir. O sırada bir tavaya sıvı yağı koyun. Isınınca kuru soğanı
ilave edin ve sararıncaya kadar kavurun. Salçayı ekleyin. Biraz karıştırın ve
yeşil soğanı ilave edip ateşi kapatın. Demlenmiş mercimek-bulgur karışımına
salçalı malzemeyi katın. Limonu, kimyonu, karabiber ve kırmızı biberi, tuzu,
maydanozu katın. Bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın ve tencerenin kapağını
kapatıp, elinizi yakmayacak şekilde ılıyıncaya kadar demlendirin. Elinizle
malzemeleri iyice 5-6 dakika yoğurduktan sonra avuç içinizle sıkarak işaret
parmağınız uzunluğunda köfteler yapın. Kıvırcık, marul, limon eşliğinde servis
yapın.
NOT: Mercimekli köfte yapımında en önemli
şey, mercimeği pişirirken suyunun ne çok nede az olmasıdır. Ben 2 su bardağı
olarak verdim ama siz 20 dakika sonra suyun ayarına bakın. Pişen mercimek susuz
olmamalı ki, bulgurların demlenip şişmesini sağlayalım. Mercimeğin hafif nemli
olması gerekiyor. Normalde verdiğim miktar yeterli gelecektir ama kontrol edin
gerekirse 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyebilirsiniz. Baharatları da arzunuza
göre artırabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder