BEŞAMEL
SOSLU MAKARNA TARİFİ:
Malzemeler:
- Bir paket makarna
- 3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
- 3 yemek kaşığı un
- 5 su bardağı ılık süt (1 lt)
- 2 su bardağı kaşar rendesi
- Beyaz toz biber (isteğe bağlı)
- Muskat cevizi rendesi (isteğe bağlı)
- tuz
Derin bir tencereye bolca su koyup içine de
tahmini 2 yemek kaşığı tuz atıp ocağa koyun. Kaynamaya başlayınca makarnayı
içine atın ve yaklaşık 12- 13 dk. pişirin. Bu sürede makarna dişe değecek kadar
yani çok pişmemiş hafif sert hale gelecektir. Sonra süzün ve bir kenarda
bekletin. Makarna pişerken başka bir tencereye margarini koyun eriyince unu
katın ve ağır ateşte unun renginin değişmemesine dikkat ederek 5 dk kavurun.
Sonra ılık sütü yavaş yavaş katın ve bir çırpma teli yardımıyla pürüzsüz bir
muhallebi kıvamında sos elde edene kadar ağır ateşte karıştırmaya devam edin.
Eğer yinede pütürleşirse önemli değil. O zamanda bir blendir yardımıyla pürüzsüz
hale getirebilirsiniz. Sosumuzu dibinin tutmaması için hafif koyu bir kıvam
alana kadar yani yaklaşık 10-15 dk devamlı yada sık aralıklarla karıştırın. En
son tuzunu, beyaz toz biberi ve muskat cevizi rendesi ve yarım su bardağı kaşar
rendesi katın ve karıştırdıktan sonra ateşi kapatın. Bir fırın kabına makarnayı
dökün üstüne de beşamel sosun yarısını dökün ve iyice karıştırın.Makarnanın her
yerine nüfus etsin Sonra üstünü bir kaşık yada spatula yardımıyla yayarak
düzeltin kalan beşamel sosu da üstüne dökün onunda her yeri kaplamasını
sağlayın. En üstünü de kalan kaşar rendesi ile döşeyin. Ve önceden ısıtılmış 200
derecelik fırında üstü nar gibi olana kadar pişirin. Servis etmeden önce 10 dk
dinlendirin. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder