25 Kasım 2013 Pazartesi

AYÇİÇEĞİ EKMEK

ayçiçeği ekmek yapımı |  görsel 1
TARİF:YEMEK VE PASTA  TARİFLERİ

1 su bardağı ılık su
Yarım yemek kaşığı maya
Yarım yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
2 yumurta
700 gr un
2 yemek kaşığı süzme yoğurt

Üzeri için:
110 gr tereyağı
Keten tohumu, susam, ay çekirdeği vs
1 yumurta
1 çorba kaşığı su

YapalımmmŞeker, süt ve mayayı birleştirin ve maya kabarıncaya kadar bekleyin.
Un ve tuzu karıştırarak yoğurma kabına alın, ortasını havuz yapın ve oda ısısındaki yoğurt, yumurta, süt ve maya karışımını ekleyin.
Elastik bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Yağlanmış bir kaba alın ve üzerini örterek iki katına çıkıncaya kadar mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölün, bir yarımı kenara alın ve diğer yarısı 5 eşit parçaya bölün.
Parçaları oklava ile 22 cm çapında yuvarlak şekilde açın, 4 parçayı aralarına eritilmiş tereyağı sürün ve üst üste dizin.
Beşinci parçayı 25 cm çapında açın ve en üst kata kapatın.
Şekildeki gibi keserek dışa doğru kıvırın.
Hamurun diğer yarısını alın ve 5 eşit parçaya bölün.
3 parçayı 18 cm çapında açın ve yağlayarak üst üste dizin, 4. parçayı 20 cm çapında açın ve en üste kapatın.

Ortasını açtığınız diğer parçanın içine yerleştirin. Ve şekildeki gibi keserek dışa doğru katlayın.
Son kalan parçayı da elinizle yuvarlayın ve ortasına koyup, yerleştirin.
En üstü eritilmiş tereyağı ile yağlayın.
Yumurta ile sütü çırpın ve ekmeğin üzerine fırça ile sürün.
Tohumları serpin.

Tekrar iki katına çıkıncaya kadar bekletin.
190 derecede altın sarısı oluncaya kadar pişirin.
Fırından çıkarınca bir mutfak havlusu ile sarın ve tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
Tereyağı ile servis edin.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder