Köfteyi çoluk çocuk herkes sever.
Herkesin damak tadına hitap eden bir köfte mutlaka vardır. Hamburger köfte,
İzmir köfte, kuru köfte, içli köfte, İnegöl köfte, Tekirdağ köfte, dalyan köfte,
kadın budu köfte saymakla bitmeyecek sayıda köfte çeşidi var. Hepsinin
tadı da birbirinden farklı, birbirinden lezzetli. Özellikle çocuklar köfteyi çok
severler. Bence, köftenin bir büyük yararı da içine envai çeşit malzeme
katılabildiğinden çok besleyici olmasıdır. Mesela çocuğunuza yediremediğiniz
bazı yiyecekleri köfteyle büyük bir rahatlıkla yedirebilirsiniz. Mesela birazdan
size tarifini vereceğim köftede patlıcan var. Hiç
farkedilmiyor ve rahatlıkla yediriyorsunuz. Değişik bir köfte. Kadın budu
köfteye benziyor. Merak edip denerseniz umarım beğenirsiniz. Ben evdekilerden
tam puan aldım . O yüzden de hemen yayınlamak istedim. Sevgilerle.
PATLICANLI, PİRİNÇLİ KÖFTE:
5 Kişilik
- 1,5 su bardağı pirinç
- 3 adet patlıcan
- 1/2 kg kıyma
- 100 gram dolmalık fıstık(çam fıstığı)
- 2 adet kuru soğan
- 2 adet havuç
- 2 kaşık tereyağı veya margarin
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı un
- Yarım demet maydanoz
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 2 yumurta
- 1-1.5 su bardağı galeta unu
- Sıvıyağ
Pirinçleri ayıklayıp bir iki kere yıkayın ve 3
su bardağı su ile pişirin. Soğumaya bırakın. Patlıcanları yıkayın, bir kaç
yerinden bıçakla delin ve ister fırın ızgarasında, ister ocakta ister közleme
kabında közleyin. Soğumaya bırakın. Kuru soğanları yemeklik olacak şekilde
doğrayın. Havuçları rendeleyin. Maydanoz yapraklarını saplarından ayıklayıp,
bolca yıkayın ve incecik doğrayın. Bir kaba köfteleri bulayacağınız yumurtaları
kırın içine 2-3 yemek kaşığı su ilave edin ve iyice çırpın. başka bir kaba da
galeta ununu döküp hazırlayın.
Bir tencereye tereyağını koyun, eriyince soğanları katın. Kavurun. Fıstığı ilave edin biraz daha kavurun. Rendelediğiniz havucu, kıymanın yarısını ve tuzla karabiberi katın. Bir kaç kez karıştırıp ocağı kapatın. Közlediğiniz patlıcanların kabuklarını soyun. Çok küçük parçalar halinde rastgele doğrayın.
Bir tencereye tereyağını koyun, eriyince soğanları katın. Kavurun. Fıstığı ilave edin biraz daha kavurun. Rendelediğiniz havucu, kıymanın yarısını ve tuzla karabiberi katın. Bir kaç kez karıştırıp ocağı kapatın. Közlediğiniz patlıcanların kabuklarını soyun. Çok küçük parçalar halinde rastgele doğrayın.
Pişen ve el yakmayacak hale gelen pirinçleri
geniş bir yoğurma kabına alın. Kıymanın diğer yarısını katın. Unu, salçayı,
kıyılmış maydanozu ilave edin. Yumurtayı ekleyin. Bir iki kere yoğurduktan
sonra, pişirdiğiniz malzemeyi ve patlıcanı ekleyin. Yoğun ve yapışık hal alana
kadar yoğurun. Tahmini avuç ayası büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
Tavaya kızartmak için sıvı yağ koyun. Köfteleri önce galeta ununa sonra yumurtaya bulayarak kızgın yağda kızartın. Patates kızartması, pilav ve salata ile servis yapın.
NOT: Bol yağda kızartmayı sevmeyenlerdenseniz daha az yağda da kızartabilirsiniz. Ağır ateşte biraz daha uzun süre pişirmeniz gerekecektir. Ayrıca ben bir kısım köfteyi daha da yağsız olması açısından kızlarım için fırında pişirdim. Bir kısmını da köfte şekli vermeden, fırın kabına yayarak pişirdim. Hepsi çok güzel oldu. Ama favorim az yağda tavada pişirmek oldu.
Tavaya kızartmak için sıvı yağ koyun. Köfteleri önce galeta ununa sonra yumurtaya bulayarak kızgın yağda kızartın. Patates kızartması, pilav ve salata ile servis yapın.
NOT: Bol yağda kızartmayı sevmeyenlerdenseniz daha az yağda da kızartabilirsiniz. Ağır ateşte biraz daha uzun süre pişirmeniz gerekecektir. Ayrıca ben bir kısım köfteyi daha da yağsız olması açısından kızlarım için fırında pişirdim. Bir kısmını da köfte şekli vermeden, fırın kabına yayarak pişirdim. Hepsi çok güzel oldu. Ama favorim az yağda tavada pişirmek oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder