26 Ağustos 2011 Cuma

MAYALI BÖREK

MAYALI BÖREK


1 SU BARDAĞI ILIK SU

¾ SU BARDAĞI ILIK SÜT

¼ SU BARDAĞI SIVI YAĞ

1 PAKET PAKMAYANIN 3/1 ‘İN KOY

1 ÇORBA KAŞIĞI ŞEKER

TUZ

ALDIĞI KADAR UN

YUMUŞAK HAMUR YOĞUR. HAMUR MAYALANSIN. BEN HAMUR KABINI POŞETE KOYUP GÜNEŞE KOYUYORUM.DAHA ÇABUK KABARIYOR.

HAMURU TEPSİYE DÖŞEME
Hamur iki eşit parçaya ayrılır. Her parça yarım santim kalınlıkta açılır ve 200 gr. eritilmiş margarin ve ½ çay bardağı sıvı yağ ile üzeri yağlanır. Hamur parçaları rulo şeklinde dürülür. Her rulonun bir ucundan başlayarak yuvarlak şekilde kıvrılır(gül böreği gibi), bu iki yuvarlanmış hamur bir tepsiye konulur ve buzlukta veya buzdolabında 15 dakika dinlendirilir. Fırın tepsisi yağlanır. Hamurlardan bir tanesi tepsi büyüklüğünde merdane ile açılıp tepsiye döşenir. Üzerine katı harcı yayılır. Diğer hamur parçası da açılıp, ikinci kat olarak, kıymanın üzerine yerleştirilir, üzeri yağlanır ve kesilir.
BÖREĞİ PİŞİRME
Mayalı börek, fırına verilmeden önce 20 dakika kabarması için dinlendirilir.
PÜF NOKTASI
Hamurun buzluğa konma amacı, böreğin gevrek olmasıdır. Börek fırından çıkarıldıktan sonra üzeri nemli bir bezle örtülerek yumuşak olması sağlanır. Mayalanma esnasında üzerine bir şeyle örterek ılık bir ortamda bekletilmelidir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder